El Prat acollirà dissabte la seva primera desfilada de l’Orgull LGTBI

La ciutat organitza diverses activitats des d'avui, Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI
Dimarts, 28 juny 2022 · 10:41 hores ActualitatSocietat

La bandera LGTBI, penjada a la Casa de la Vila.

Actualitat
Societat

El Prat acollirà per primera vegada una desfilada de l’Orgull LGTBI pels carrers de la ciutat. Així es va decidir a la darrera trobada de la Taula LGTBIQ+, com una de les activitats amb motiu del 28 de Juny, Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI.

De la pl. Catalunya a La Capsa

La marxa reivindicativa es durà a terme el proper dissabte 2 de juliol, de 20 a 21 h, i el seu recorregut anirà des de la pl. de Catalunya fins a La Capsa, passant pels carrers de Leida, Carretera de la Marina i Verge de Montserrat. A La Capsa es duran a terme diferents activitats musicals i hi haurà un estand de l’entitat Orgull Pota Blava.

Protagonisme de la bandera LGTBI

Avui 28 de juny es duen a terme diverses accions que tenen la bandera LGTBI com a protagonista. A primera hora del matí s’ha penjat a la façana de la Casa de la Vila. A la nit, la torre de l’aigua de la pl. Catalunya s’il·luminarà amb els colors de l’arc de Sant Martí.

A més, durant tot el dia, el Serveis de Joventut del Lloro obsequien a totes les persones que s’hi apropin amb una polsera reivindicativa amb la bandera LGBTI.

També el mateix dia 28 es farà una classe oberta de dansa Voguing al Centre Cívic Jardins de la Pau, a les 19 h. El Voguing és un tipus de ball reivindicatiu associat a la cultura LGTBI des dels anys 60 als Estats Units.

D’altra banda, ja es pot visitar a la Biblioteca Municipal Antonio Martín l’exposició LGTBIQ+, una mostra de llibres infantils i juvenils, així  com novel·la gràfica  i pel·lícules, que mostren la diversitat de famílies, de sexualitats i de gèneres.

Nova llei trans

En el preludi d’aquest Dia de l’Orgull, el Consell de Ministres ha aprovat en segona volta el projecte de Llei Trans i de Drets de les persones LGBTI que reconeix l’autodeterminació de gènere. El text elimina els actuals requisits -dos anys d’hormonació i un informe mèdic- per poder canviar de sexe al DNI. Ara tan sols farà falta presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més.

La Llei Trans i de Drets de les Persones LGBTI estableix un sistema de sancions per prevenir discriminació vers el col·lectiu que va des dels 200 fins els 150.000 euros, segons la gravetat dels fets.

En el cas de persones d’entre 14 i 16 anys caldrà l’assistència de pares, mares o tutors i entre els 12 i els 14 una aprovació judicial. Pel que fa a menors de 12 anys només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis. Una altra de les novetats que incorpora la norma, en relació amb el text aprovat en primera volta, és el reconeixement del dret de persones trans migrants a canviar el sexe dels seus documents expedits a Espanya si al seu país d’origen no tenen garantits els seus drets.

Al marge d’això, queden prohibides de forma expressa les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones.

Altres aspectes destacats de la Llei Trans i de Drets de les Persones LGBTI és l’establiment d’un sistema de sancions per prevenir discriminació vers el col·lectiu: de 200 a 2.000 euros per insults o missatges vexatoris; fins a 10.000 per excloure una persona d’una contractació pel fet de ser LGBTI; i de fins a 150.000 euros per negar l’accés a béns i serveis com el lloguer d’un pis.

A més, la norma modifica el Codi Civil per permetre que les parelles de dones lesbianes i bisexuals puguin veure reconeguts els fills i filles sense necessitat d’estar casades. També es garantirà l’accés de les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals als mètodes de reproducció assistida a través de la Seguretat Social.

Un altre dels elements és la legislació sobre persones intersexuals, és a dir, aquelles que neixen amb òrgans dels dos sexes. El text recull el dret a no ser mutilades en néixer i que no hauran de ser inscrites en un dels dos sexes.

L’avantprojecte de llei es va aprovar fa un any, i ara iniciarà els tràmits parlamentaris per arribar a la seva aprovació definitiva.

Es denuncien més agressions

Els Mossos d’Esquadra i les entitats del col·lectiu LGTBI asseguren que cada cop hi ha més sensibilitat sobre la importància de denunciar les agressions i que per això afloren més casos. Si al 2015 van arribar als Mossos 47 delictes contra gais, lesbianes o trans, al 2021 en van ser 215.

Més informació a elprat.ràdio

Tot seguit podeu escoltar un espai al magazín matinal Planeta Prat d’elprat.ràdio (91.6 FM) amb tota la informació sobre les activitats al Prat: