Els supermercats llencen un 80 % més de fruites i verdures que les botigues de pagès

A Catalunya, les cadenes alimentàries subministren al 81 % de la població, mentre que les agrobotigues, cooperatives agràries, mercats de pagès i venda directa de l'agricultor abasteixen al 19 % restant
Dimecres, 8 juny 2022 · 11:01 hores ActualitatAgriculturaCarxofa Prat

Actualitat
Agricultura
Carxofa Prat

Els supermercats llencen a les escombraries un 80 % més de fruites i verdures que les agrobotigues, botigues o mercats de pagès i de cooperatives agrícoles, on l’agricultor ven directament al consumidor. Així ho reflecteix un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Tria estètica

Segons l’estudi, a les agrobotiques i cooperatives “s’estableix una relació més gran entre el comprador i el venedor, que fomenta el consum d’aliments més variats i de temporada”. A més, el consumidor d’aquests establiments acostuma a tenir “una major consciència ambiental i tendeix a adquirir productes més lletjos estèticament”. L’estudi calcula que “entre un 10 i un 15 % del que es conrea es queda al camp” per aquesta “aparença lletja”.

L’impacte d’aquestes dades és important ja que les cadenes alimentàries de supermercats i hipermercats suministren al 81 % de la població, mentre que les agrobotiques, cooperatives agràries i venda directa de l’agricultor abasteixen només un 19 %.

L’estudi també conclou que l’usuari de supermercats acostuma a fer un consum més elevat de productes ultraprocessats, que ha pujat després de la pandèmia. En canvi, el de cooperatives omple el cistell amb productes frescos, dedica més temps a cuinar i té més consciència ambiental i sobre nutrició saludable.

El treball, titolat “Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe d’agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi”, s’ha fet a partir de dades del Parc Agrari de Sabadell i la cooperativa El Rodal.