Prova pilot amb drons per controlar el trànsit a la platja

L’Ajuntament vol millorar la gestió de l’aforament dels aparcaments de la costa
Divendres, 3 juny 2022 · 13:10 hores ActualitatEconomiaEspecials

Un dels aparcaments de la platja.

Actualitat
Economia
Especials

L’Ajuntament del Prat podria fer servir drons (vehicles voladors no tripulats) amb càmeres de vídeo per controlar el trànsit de vehicles cap a la platja i gestionar millor l’aforament dels aparcaments de la costa. Així ho ha anunciat aquest dimecres el regidor de Policia Local del Prat, David Vicioso, durant el ple municipal de juny. Segons Vicioso, “aquest diumenge farem una prova pilot per veure com funciona”

La prova consistirà en fer enlairar un dron per veure quina perspectiva obté de la platja. Es farà al migdia als aparcaments de l’inici de la platja. D’aquesta manera es vol comprovar si aquest sistema és viable per a avaluar l’aforament dels aparcaments de la costa. Si la prova és satisfactòria, aquest sistema el podria incorporar la Policia Local per tal de millorar la gestió del trànsit a l’accés de la platja.

Permís especial per enlairar drons

La platja es troba dins de l’espai aeri protegit i, per tant, cal un permís especial d’ENAIRE per poder volar drons o aparells d’aeromodelisme. La proximitat del litoral pratenc amb les pistes encara ho posen més difícil i per això es limita l’alçada a la qual es pot volar. El dron que es farà servir diumenge s’enlairarà fins al màxim permès per tal de veure quina perspectiva obté de la platja. Si fos una bona forma de veure els aparcaments, l’Ajuntament estudiaria fer servir aquest sistema en un futur.

Control d’accés a la platja

Tot plegat es fa a partir de la contractació d’una empresa privada de seguretat, encarregada de controlar l’ocupació dels aparcaments. Aquesta empresa serà l’encarregada d’avisar la policia local quan s’omplin els aparcaments, per tal que sigui el cos local qui gestioni l’accés en cotxe a la platja. I és que durant l’estiu és habitual veure cues i saturació a la carretera de la platja, sobretot quan els aparcaments són plens i es tanca el vial a l’altura de la rotonda del mirador dels avions. S’espera que, si la prova pilot aconsegueix bons resultats, es pugui agilitzar aquest procés.

Altres utilitats dels drons

A banda d’aquest ús, els drons també es podrien fer servir per a altres tasques com el control de les zones rurals per evitar robatoris o la millora d’actuacions durant intervencions com incendis o emergències, entre altres.

Càmeres als uniformes policials

Aquesta prova pilot se suma a altres iniciatives que podria incorporar la Policia Local en un futur, i és que Vicioso també ha avançat que el consistori estudia fer servir càmeres personals als uniformes dels i les agents del cos local. També es vol reforçar la plantilla de la policia del Prat amb la convocatòria d’11 places d’agent que serveixin per cobrir baixes i jubilacions.