Per cada euro que reben de l’Ajuntament, les cooperatives en generen 7 de valor social

Un estudi xifra en prop de 33 milions el valor social aportat per l’economia cooperativa al Prat en plena pandèmia
Dilluns, 16 maig 2022 · 11:40 hores ActualitatCooperativismeEconomia

Actualitat
Cooperativisme
Economia

Un estudi ha xifrat en prop de 33 milions d’euros el valor social que va aportar l’economia cooperativa a la ciutat en plena pandèmia, l’any 2020. Aquestes dades també monetitzen el retorn social de les seves activitats més enllà dels beneficis estrictament econòmics. Formen part del balanç anual del valor que aporta l’economia social i cooperativa (ESC) al Prat, del qual es va presentar un avenç de resultats divendres passat al Centre de Promoció Econòmica. L’acte es va celebrar en el marc del Maig Cooperatiu, que es dedica a la divulgació dels valors i de les activitats de l’ESC al Prat i a la comarca.

Metodologia innovadora

Aquestes dades s’han extret a partir d’una innovadora metodologia, a partir de la qual es pot extreure el denominat Valor Social Integral (VSI). Aquesta metodologia, creada pel grup de recerca de la Universitat del País Basc dirigit pel doctor Retolaza, expressa en termes monetaris el valor que una organització reporta a la societat, integrant els resultats econòmics i socials en un únic concepte.

Les dades mostren que el retorn social de les entitats del sector a la ciutat multiplica per 7 la inversió pública rebuda. A més, mostra que, per cada euro que les entitats destinen a les seves pròpies activitats, se’n generen dos de benefici per a la societat.

Al Prat, l’Ajuntament i 11 entitats de l’economia social i solidària van començar a impulsar el càlcul del VSI l’any 2018. Entre 2018 i 2019, el VSI va passar de 28.466.633 a 33.128.864 (+16%). Entre 2019 i 2020, el seu valor s’ha mantingut.

Si el VSI es va mantenir en l’any més dur de la pandèmia, és perquè, tot i baixar la facturació econòmica de les entitats, el retorn social dels seus projectes solidaris es va incrementar significativament. Cal tenir en compte que moltes entitats de l’economia social van reforçar els seus serveis o van crear-ne nous per donar suport als col·lectius més vulnerables afectats per la pandèmia durant el 2020 (persones grans, amb discapacitat, amb dificultats socioeconòmiques, etc.).