La Carxofa Prat, present al primer congrés sobre la varietat Blanca de Tudela

Vol reivindicar l’autenticitat i qualitat d’aquest producte respecte de les varietats híbrides que copen el mercat
Dimecres, 27 abril 2022 · 16:38 hores ActualitatAgriculturaCarxofa Prat

Actualitat
Agricultura
Carxofa Prat

La Cooperativa Agrícola del Prat participarà aquest divendres, 29 d’abril, al Primer Congrés Nacional de Carxofa Blanca de Tudela, que se celebrarà en aquesta ciutat navarresa, per tal de ressaltar el valor d’aquesta varietat, que és la que s’empra per a la Carxofa Prat.

El congrés reunirà a persones expertes i productores, altres denominacions d’origen i organismes de la zona mediterrània que treballen amb aquesta varietat, com la Cooperativa Agrícola del Prat, la de Benicarló, la Vega Baja del Segura i la pròpia de Tudela.

Distingir-se de les varietats híbrides

Aquest congrés vol emfatitzar l’autenticitat de la Blanca de Tudela vers les varietats híbrides que estan copant el mercat perquè, tot i tenir menys qualitat, la seva productivitat és més alta.

En aquest sentit, el president de la Cooperativa Agrícola del Prat, Agustí García, ha explicat a elprat.ràdio (91.6 FM) que “no volem que es perdi la varietat Carxofa Prat”, que és la Blanca de Tudela conreada al delta del Llobregat. “Cada cop es planten més varietats com la Green Queen, que té una productivitat bestial, però una qualitat inferior”, ha explicat García, qui ha demanat la complicitat dels restaurants per apostar per la Carxofa Prat si volen oferir qualitat als seus clients.

García també ha recomanat als consumidors que estiguin atents perquè “no els enredin” a l’hora de comprar carxofes. “Per això a la Cooperativa ens hem dotat d’un distintiu per diferenciar la Carxofa Prat de la resta”, explica.

La presència a Alimentària, força productiva

Agustí García ha fet balanç de la presència, per primera vegada, de la Cooperativa a la passada fira Alimentària. “Ens va venir a veure la consellera de Justícia, perquè vol producte fresc a les cuines de les presons, i també un representant de les escoles de la Salle, interessat en adquirir verdures per a tots els seus centres de Catalunya”, ha dit Garcia.

A Alimentària també es va notar l’expansió de la varietat Green Queen. Segons ha explicat Agustí García, “diverses conserveres e la zona de Múrcia ens estan comprant Carxofa Prat perquè a l’horta murciana es planta cada cop menys la Blanca de Tudela, en favor de la Green Queen”.

Llums i ombres de les Festes de la Carxofa

Agustí García també ha fet una valoració de les Festes de la Carxofa, recentment finalitzades. Per a la Carxofada del Prat, la Cooperativa Agrícola va vendre més de 700 kg i altres 300 per a l’Escarxofa&Jazz. En canvi, per al Fira Tapa, “tot i que està patrocinat per la Cooperativa, ningú no ens va comprar cap carxofa. No sabem d’on les van treure”, assegura García.

S’acaba la carxofa, comença el tomàquet

La temporada de la carxofa està arribant al final, li queda aproximadament un mes. Aviat començaran a arribar els primers tomàquets de la temporada i, més endavant, síndries i melons.

Tot seguit podeu escoltar l’entrevista que Agustí García ha concedit al magazín matinal Planeta Prat de l’emissora municipal, on parla de totes aquestes qüestions: