El Prat reclama a l’Estat solucions estructurals contra la regressió de la costa

El Govern espanyol comunica a l'Ajuntament que es farà un estudi sobre les mesures a prendre per evitar que la platja segueixi retrocedint
Divendres, 22 abril 2022 · 10:42 hores ActualitatEconomiaSocietat

Actualitat
Economia
Societat

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, es va reunir ahir amb el subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, per tractar possibles solucions estructurals contra la regressió del litoral pratenc.

Durant la reunió, Muñoz va comunicar a l’alcalde que el Govern espanyol està ultimant la licitació d’un estudi per trobar la manera d’evitar que el mar continui guanyant terreny.

Mijoler ha traslladat a Muñoz la necessitat d’elaborar un pla per a la protecció del litorial deltaic davant de la regressió i el canvi climàtic, que defineixi uns terminis màxims d’execució a les platges amb major erosió del Prat. El nostre litoral és el segon sistema deltaic de Catalunya, afectat poderosament per l’escenari de canvi climàtic, però sovint no es tracta com a tal.

Segons l’Ajuntament del Prat, el canvi climàtic incrementarà el risc de l’impacte dels temporals sobre el litoral i farà pujar el nivell del mar, amb la conseqüent regressió de la costa. D’altra banda, l’ús social intensiu a l’estiu, en època de nidificacions, dificulta la protecció dels ecosistemes.

L’aportació de sorra, insuficient

La Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del Port de Barcelona preveu que l’APB (Autoritat Portuària de Barcelona) faci una aportació anual de sorres al litoral pratenc per compensar la regressió que pateix la costa per la proximitat de la infraestructura. Però aquestes actuacions són insuficients per protegir el litoral deltaic, amb una aportació de sorra cada any de 100.000 m3 però una pèrdua de 140.000 m3 anuals de mitjana. A això se li suma l’incompliment de la DIA de la depuradora per part d’Aigües Ter-Llobregat, que encara ha de complir amb l’aportació de sorra amb una aportació de més de 240.000 m3, segons denuncia el consistori pratenc.

Possibles solucions

Entre les possibles solucions que s’estudiaran figuren trobar fonts de sorra amb una granulometria major que l’actual, fet que evitaria que tornés a marxar tan ràpidament un cop aportada i una major resiliència. Altres opcions són el desmuntatge parcial de l’espigó de la desembocadura, ampliacions dels sitemes dunars com s’ha fet a Holanda o solucions estructurals que impedeixin l’actual erosió, com espigons submergits davant de la costa.

Debat radiofònic dels portaveus municipals

El debat que periòdicament mantenen els portaveus dels grups polítics de l’Ajuntament al programa Contrasenyes de l’emissora municipal elprat.ràdio (91.6) es va centrar ahir exclusivament en aquest tema de la regressió costanera. El podeu escoltar tot seguit.

Entrevista a Pau Esteban, del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat: