Edificis més baixos i pantalla acústica i fotovoltaica sobre l’autovia: nou projecte per a l’Eixample Nord

El possible soterrament de la C-31 es deixa per a més endavant, quan s'abordi la reurbanització de la zona del Carrefour
Dimarts, 29 març 2022 · 09:48 hores ActualitatEconomiaHabitatge

Autovia de Castelldefels.

Actualitat
Economia
Habitatge

L’Ajuntament del Prat ha reformulat el creixement urbanístic de la ciutat cap al nord, entre la plataforma que cobreix el ferrocarril i la C-32 (autopista A-16), l’anomenat Eixample Nord.

El primer projecte preveia semisoterrar la C-31 (autovia de Castelldefels) i fer passar la ciutat per sobre, amb un lleuger pendent a partir del ferrocarril. L’elevat cost d’aquesta operació es cobriria amb fortes càrregues urbanístiques que suposarien construir edificis de gran alçada.

Edificis més baixos

Ara, l’Ajuntament ha reformulat el projecte, de manera que no caldrà construir edificis tan alts, reduint així l’impacte visual. La idea és aparcar de moment el soterrament de l’autovia i deixar-lo per a una fase posterior, quan s’abordi la reurbanització més enllà de la C-31 (zona del Carrefour i Tradisa), un sector tan gran que aleshores sí que permetrà -si la Generalitat hi està d’acord- assumir més fàcilment les càrregues que suposarà el soterrament de l’autovia. De moment, el projecte se centra en l’anomenat sector Estació-Seda-Paperera, situat entre el ferrocarril i la C-31.

Pantalla acústica coberta de plaques fotovoltaiques

Per evitar l’impacte del soroll de l’autovia sobre el nou barri, l’Ajuntament planteja la construcció d’una pantalla acústica en forma de pèrgola o semitúnel al llarg d’aproximadament un quilòmetre que separi la C-31 de la ciutat. A més, aquesta pantalla es cobriria amb plaques fotovoltaiques, de manera que a la seva funció de filtre sonor s’afegiria la de producció d’energia neta.

El primer barri “energèticament positiu”

Segons han explicat l’alcalde Lluís Mijoler i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Alba Bou, als micròfons d’elprat.ràdio (91.6 FM), el barri de l’Eixample Nord serà “energèticament positiu”, és a dir, generarà més energia que la que consumirà, un cas únic a l’estat espanyol i dels pocs d’Europa.