Europa acusa Espanya de discriminar les treballadores de la llar per negar-les l’atur

Al Prat hi ha 177 afiliades a aquest règim especial de la Seguretat Social, però l'economia submergida al sector s'acosta al 40 %
Dimarts, 1 març 2022 · 08:33 hores ActualitatDonesEconomia

Actualitat
Dones
Economia

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquesta setmana que Espanya discrimina les empleades de la llar en negar-les el dreta a cobrar l’atur. Aquest és l’únic sector sense accés a aquesta protecció social bàsica a l’estat espanyol, fet que les empeny a la precarietat i la pobresa. Segons el TJUE, el sistema legal a Espanya, que rebutja a l’accés a la desocupació a gairebé 400.000 dones, és contrari a la directiva europea d’igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social.

A Espanya es calcula que gairebé el 40 % de les treballadores de la llar ho fan en l’economia submergida, fet que representaria més de 150.000 dones (menys del 5 % del col·lectiu són homes). D’aquestes treballadores, pràcticament la meitat són estrangeres. Al Prat hi ha 177 persones afiliades al règim especial de la Seguretat Social per a persones empleades de les llars. Si extrapolem les dades espanyoles a la nostra ciutat, al Prat hi hauria una setantena de treballadores de la llar a l’economia submergida, és a dir, que el col·lectiu sumaria gairebé 300 dones, de les quals la meitat estrangeres.

Sindicats i col·lectius d’empleades de la llar han demanat al govern que abordi amb urgència l’equiparació del col·lectiu a l’accés a la protecció per desocupació. Per la seva banda, el Govern espanyol ha dit que analitzarà la sentència i decidirà com cal procecir.