La pandèmia al Prat assoleix xifres rècord: risc de rebrot, notificacions i visites a pacients, baixes laborals i persones vacunades

Dilluns, 17 gener 2022 · 09:15 hores ActualitatSalutSocietat

Unitat de Notificació i Seguiment Covid (UNSC) de la zona Metropolitana Sud.

Actualitat
Salut
Societat

La darrera setmana, les xifres de la pandèmia al Prat ha assolit xifres rècord. Algunes negatives però altres de positives.

Així, el risc de rebrot ha arribat al punt més alt des de l’inici de la crisi sanitària, amb més de 5.600 punts. El risc de transmissió, en canvi, s’ha reduit una mica, situant-se e l’1,2. Les defuncions de persones del Prat a causa de la covid ja arriben a les 196.

Pel que fa a les vacunacions, uns 52.000 pratencs i pratenques ja tenen la pauta completa (d’entre una població de 65.724 persones), mentre que unes 23.000 ja tenen la tercera dosi.

Contactes i visites a pacients

La Unitat de Notificació i Seguiment Covid (UNSC) de la zona Metropolitana Sud (APMS), a la qual pertany el Prat, ha assolit aquest darrer mes la seva activitat màxima des de la seva posada en marxa. Durant l’últim mes s’han fet 56.000 visites a pacients Covid, 12 vegades més de les visites realitzades el mes d’octubre de 2021, just abans de l’inici de la sisena onada. En l’última setmana la unitat ha gestionat 1.000 baixes laborals diàries, fet que ha permès treure pressió als CAP en relació als casos més lleus i en les tasques burocràtiques.

L’alta transmissibilitat de la variant òmicron ha fet que la incidència sigui la més alta des de l’inici de la pandèmia, superant el nombre de positius confirmats en relació a totes les altres onades. Els casos que requereixen ingrés hospitalari han estat menors, ja que a la regió Metropolitana Sud hi ha un 89,4 % de la població adulta immunitzada. El resultat d’això és un gran nombre de casos que no requereixen ingrés, però que sí necessiten seguiment per part de l’atenció primària (seguiment de símptomes, resolució de dubtes, gestions de baixes laborals, etc.).

Diàriament arriba un llistat amb tots els resultats positius de test d’antígens i PCR. Aquí comença la feina de la UNSC. Es fa un primer cribratge per descartar aquells pacients que ja es troben en seguiment per altres unitats, pacients hospitalitzats, institucionalitzats i es prioritzen els pacients més complexes a l’hora d’iniciar-ne el seguiment. A aquests pacients se’ls fa una primera trucada per notificar el resultat positiu, valorar els símptomes, explicar els signes d’alarma, mesures d’aïllament i per iniciar la gestió de la baixa laboral en cas que sigui necessari. Finalment, se’ls dona un
número de telèfon al qual poden trucar en cas de necessitat.