El Prat endureix les condicions per obrir cases d’apostes i associacions de fumadors

Es manté un any més la suspensió de llicències mentre es tramita la normativa que regularà definitivament aquests sectors
Dijous, 13 gener 2022 · 09:34 hores ActualitatSalutSeguretat

Actualitat
Salut
Seguretat

El ple municipal del Prat va aprovar ahir inicialment la modificació de l’apartat del Pla General Metropolità que ordena la implantació de cases d’apostes i associacions de fumadors a la ciutat. Mentre es tramita la regulació definitiva d’aquests sectors es prorrogarà un any més la suspensió de llicències que ja es va aprovar a principis de 2021. Actualment, al terme municipal del Prat hi ha 5 locals d’associacions de fumadors i 1 establiment d’apostes, al Centre Comercial Splau.

L’Ajuntament vol establir condicions més dures per a la instal·lació d’aquests dipus d’establiments al Prat, com per exemple la distància mínima que els ha de separar de centres educatius i altres espais d’ús social o cultural.

Les escoles i, en general, els equipaments docents o sòls amb usos educatius seran els que hauran d’estar a major distància dels establiments de jocs d’atzar i associacions de fumadors, a un mínim de 500 metres. Infants i joves solen anar al centre educatiu a peu i solen fer la seva vida quotidiana en un radi de 500 metres a l’entorn de casa seva, dada que s’ha pres com a referència per fixar aquesta distància.

Aquest tipus d’establiments també hauran d’estar a un mínim de 150 metres d’equipaments amb altres usos sanitaris-assistencials, culturals i religiosos, esportius i recreatius, oficines de l’atur i similars i allotjaments comunitaris (com ara residències de gent gran, allotjaments per a joves, etc.). A molts d’aquests espais, la població s’hi desplaça en transport públic, de manera que s’ha pres com a referència per fixar aquesta distància la separació que sol haver entre la parada més propera i l’equipament corresponent.

La separació mínima entre establiments d’aquestes característiques (jocs d’atzar i locals de fumadors) haurà de ser 1.000 metres, la mateixa que s’aplica actualment entre els bingos. Hauran d’instal·lar-se en un local independent, amb entrada directa des de la via pública i ubicat en planta baixa. No podran tenir accessos per al públic des d’espais comuns o privats usats com a habitatge.

Problemes d’addicció

L’addicció al joc és un problema sanitari i social cada cop més important, que provoca l’exclusió social, l’estigmatització i la discriminació de les persones que la pateixen, segons els experts. Pel que fa al consum de tabac, és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable.