El CRAM va atendre 90 tortugues l’any 2021, el rècord en 25 anys

La majoria dels animals havien quedat atrapats en xarxes de pesca
Dimecres, 12 gener 2022 · 09:35 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Una tortuga és rescatada d'una embarcació pesquera.

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

El Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM), ubicat a la platja del Prat, va atendre l’any passat 90 tortugues, una xifra rècord en els 25 anys de vida de la institució, seguida per les 85 assistències de l’any 2001.

La gran majoria d’aquests animals havien quedat atrapats accidentalment a les xarxes de pesca i han pogut ser tractats, abans de la seva reintroducció, gràcies a la col·laboració dels pescadors.

Dels 90 exemplars atesos durant el 2021, el 85 % havia quedat capturats accidentalment per un art pesquer, principalment l’arrossegament. Durant l’any 2021, s’han pogut recuperar i reintroduir al mar el 80 % dels animals, mentre que un 13 % romanen al centre pendents de reintroducció fins a la seva completa recuperació.

Col·laboració del sector pesquer

Des dels inicis de la Fundació CRAM s’han fet campanyes de sensibilització i col·laboració del sector pesquer. La seva implicació és fonamental per preservar aquestes espècies tan vulnerables a l’activitat humana. Els pescadors són una peça clau en la conservació de les tortugues marines, esdevenint el primer agent involucrat en el procés de recuperació d’aquests animals, ja que són els primers a detectar la captura accidental i són els encarregats d’activar el protocol de rescat.

L’any passat es van atendre 7 tortugues marines amb aletes enredades a xarxes o fils de pesca abandonades. 5 d’aquests exemplars van passar per una intervenció quirúrgica d’amputació d’algunes aletes i han pogut ser reintroduïdes amb èxit al seu medi natural.

Què fer si trobem un animal enxarxat?

En el cas de trobar un animal enxarxat, mai no s’ha de retirar el material causant de l’emmallament i s’ha de trucar immediatament al 112 per procurar una assistència veterinària que augmenti les possibilitats de recuperació de l’animal.

Des del 1994 s’han assistit a 833 tortugues marines vives i s’ha aconseguit un èxit de recuperació del 79,2 %.