Les “dotze campanades”, 12 notícies destacades de 2021 al Prat

Fem un repàs de la dotzena de successos i esdeveniments que mereixen ser recordats de l’any que tot just acaba
Dijous, 30 desembre 2021 · 09:46 hores General

General

1. La covid-19 no dona treva: sisena onada i variant òmicron

El Prat acaba el segon any marcat per la covid-19 amb la pitjor xifra del risc de rebrot des de l’esclat de la pandèmia: més de 2.400 punts i una taxa de contagi superior al 2. A més, els darrers dies ha mort una altra persona del Prat per coronavirus i ja són 190 les víctimes mortals causades per aquesta malaltia a la nostra ciutat.

Tot plegat mentre la campanya de vacunació iniciada fa un any continua a bon ritme: ara com ara ja hi ha gairebé un 81 % de la població pratenca amb la pauta completada -una xifra que supera el 87 % si no tenim en compte a menors de 12 anys- i que ha servit per pal·liar la gravetat de la seva afectació.

Paral·lelament, l’estratègia municipal “Ara més que mai, el Prat” per a la reactivació social i econòmica , ja està executada al 84 %, mentre el Pressupost per a 2022 ha incrementat diverses partides, especialment les d’Acció Social i Salut Pública. Tot plegat a l’espera dels fons europeus Next Generation. El Prat se situa com una de les 150 corporacions locals preseleccionades.

2. L’ampliació de l’aeroport torna, de moment, al calaix

A banda de la pandèmia, l’altre gran tema de l’any ha estat l’oposició del territori al projecte d’ampliació de l’aeroport. AENA pretenia allargar la tercera pista uns 500 metres sobre la reserva natural de la Ricarda, als Espais Naturals del Delta del Llobregat. Han estat moltes les mostres en contra, des de l’Ajuntament al teixit associatiu i la ciutadania del Prat, passant per entitats i administracions de fora, que van culminar en una gran manifestació prèvia a la retirada definitiva de la proposta d’AENA, que finalment va aprovar el Document de Regulació Aeroportuària (DORA) per al període 2022-2026 sense cap afectació al territori.

3. El tram sud de la L9 fa 5 anys, a l’espera de la darrera parada de la L10

El tram sud de la línia L9 del metro ha fet els seus primers 5 anys en marxa amb un augment progressiu de passatge i acceptació entre la ciutadania, mentre s’espera que l’any 2022 es puguin reprendre les obres del tram central de la línia. Mentrestant, al llarg dels darrers mesos s’han posat en marxa diverses  parades del ramal de la L10 Sud: Port Comercial-La Factoria, Ecoparc i ZAL-Riu Vell, totes tres ubicades al barri de la Marina del Prat Vermell, a la Zona Franca de Barcelona. A banda d’aquestes, encara n’haurà de tenir una darrera que allargarà la línia fins la Zal-Prat, ja al terme municipal del Prat. Tot i que se’n desconeixen els detalls d’execució, s’espera tenir-la llesta a partir de 2026.

4. La platja reconfigura els espais d’aparcament per complir amb la llei de costes

L’estiu passat la platja va estrenar una nova reconfiguració dels aparcaments després de les dues  sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a instàncies de la Direcció General de Costes, que determina que hi havia espais destinats a l’aparcament de vehicles al litoral pratenc que se situaven en zona qualificada com a marítimo-terrestre, on la llei hi prohibeix estacionar. Això va comportar la supressió de diverses places a tocar de la sorra i a redistribuir la resta d’espais amb la creació de diverses bosses d’ús exclusiu per a la ciutadania pratenca, així com la posada en marxa d’un bus llançadora que connectava tot el litoral.

5. Un any ple d’aniversaris: 25 del CRAM, 50 de l’Hospital de Bellvitge 50 i 100 del Mercat Municipal

Aquest 2021 ha estat el del 25è aniversari del Centre de Recuperació d’Animals Marins, el CRAM, amb un balanç de més de 700 tortugues marines i 350 dofins i balenes retornades al medi natural.

També aquest any ha estat el dels 50 anys de l’Hospital de referència del Prat, el de Bellvitge. Els actes de commemoració, que encara s’allargaran durant els propers meso, van arrencar amb una jornada per reivindicar el passat, present i futur del centre sanitari.

I el 2021 també ha estat l’any del centenari del Mercat Municipal, que ho celebra amb una exposició fotogràfica. Precisament, l’aniversari ha coincidit amb la posada en marxa d’un web per vendre en línia.

6. Conflictes laborals: Nissan marxa de Catalunya i el personal interí en peu de guerra

La multinacional japonesa Nissan ha abandonat aquest 2021, tal com ja va anunciar el 2020, les factories que té a Catalunya. Al llarg dels darrers mesos s’han anat tancant les diferents línies de producció mentre Administració i sindicats continuen treballant en la taula de reindustrialització que serveixi per reincorporar les 1.390 persones de la plantilla que a partir de l’1 de gener es queden sense feina.

L’altre front laboral d’aquest 2021 ha estat el del personal interí de les administracions públiques, que s’ha mobilitzat per reclamar estabilitat laboral. Els sindicats s’han mostrat insatisfets amb la nova llei del Govern espanyol que ha de garantir que qualsevol persona que porti a una plaça de l’administració pública des d’abans de 2016 podrà optar a un contracte fix a partir d’un concurs de mèrits.

7. Arriba una nova variant de carxofa, mentre el Pota Blava es promociona a TV3

Aquest 2021 que deixem enrere ha estat el de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona, on els dos productes estrella del Prat han estat ben presents. D’una banda, la Carxofa Prat, a la qual se li suma una nova variant, la Green Queen, que s’ha començat a cultivar al Parc Agrari del Baix Llobregat i que garanteix una millor producció per la a pagesia.

D’altra banda, el pollastre Pota Blava ha centrat un dels programes del reality de TV3, Joc de Cartes, on han pres part tres xefs del municipi per donar a conèixer totes les particularitats d’aquest símbol del Prat. Malgrat l’espai va indignar l’audiència, va esdevenir tot un aparador del pollastre de la Raça Prat.

8. Tornen els principals actes de ciutat, amb aforaments limitats

El millor espai per promoure el Pota Blava és la Fira Avícola, que enguany ha pogut tornar a la presencialitat al recinte de la Granja de La Ricarda. Una exhibició que va estar plena d’incertesa per l’actual context de grip aviària que no va impedir mostrar els millors exemplars de galls, gallines, pollastres i capons. També aquest espai va servir com a escenari per la primera cercavila, en gairebé dos anys, de les colles geganteres de la ciutat.

Les entitats de cultura popular i tradicional del Prat han pogut recuperar, a poc a poc, certa normalitat, amb la celebració de diferents actes al llarg de l’any i que van tenir l’epicentre a la Festa Major, que s’ha pogut celebrar en una edició descentralitzada i on elprat.tv s’ha estrenat fent una emissió en directe de l’esclat i el pregó de la cita més xamosa i galana del calendari.

9. El Prat salda un deute pendent amb la memòria històrica

Aquest 2021 també ha coincidit amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República. Una efemèride que l’Ajuntament ha aprofitat per saldar un deute pendent amb la memòria de la ciutat, amb la instal·lació d’una placa commemorativa que recorda la figura de Lluís Serra i Giribert, darrer alcalde republicà del Prat, afusellat pel franquisme. També el seu nom ha substituït el de l’antic passeig Joan Carles I. A això se li suma l’exposició “El Prat 1939, la repressió franquista”, que ha permès sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la memòria històrica.

10. Primera exposició arqueològica per reivindicar el passat històric del Prat

Recentment s’ha inaugurat al Cèntric l’exposició “El Prat, una mirada arqueològica”, que vol reivindicar el passat històric del municipi: des de la formació del delta al nucli urbà del Prat. A més, recull les troballes del novembre del 2020 durant les obres de remodelació de la plaça de l’Església, que van deixar al descobert restes que arriben fins el segle XVI de l’antic conjunt parroquial i evidències més contemporànies com l’incendi de 1936 que va acabar amb aquest espai. Precisament, la parròquia de Sant Pere i Sant Pau ha celebrat 50 anys aquest 2021.

11. D’Artacan i els tres gosqueters, al Capri

Aquest 2021 ha estat el de l’estrena de “D’Artacan i els tres gosqueters”, dirigida pel pratenc Toni Garcia. La nova pel·lícula recupera l’essència de la mítica sèrie de televisió i va omplir el cinema Capri en la seva estrena a la ciutat en l’any que la sala pratenca acaba de celebrar 54 anys projectant somnis a la seva gran pantalla i en un any complicat per les contínues restriccions a causa de la pandèmia.

12. Esports: l’any del retorn i el de Nil Llop

En l’àmbit esportiu, el 2021 ha tornat a estar marcat per la pandèmia, però enguany la paraula retorn ha estat la gran protagonista: el retorn del públic als terrenys de joc, als camps de futbol, pavellons poliesportius i als esdeveniments esportius a la ciutat. També s’han recuperat la competició per a infants i les cites esportives importants de la ciutat com les curses atlètiques com La Cursa Popular de Festa Major o la Cursa Delta, els campionats de triatló i duatló, les competicions d’atletisme al Sagnier o torneigs destacats com l’Open Calamar de vòlei-platja a la platja del Prat.

Pel que fa a la temporada competitiva, a l’estiu marxàvem amb el segon ascens a la LEB Or del Club Bàsquet Prat després de guanyar els play-offs davant el Cantàbria. Un altre ascens ha estat el de l’AE Prat B a Segona Catalana, que ha permès veure, per primera vegada, tres equips pratencs a la categoria, Atlètic Prat Delta, Terlenka i Prat B, amb sis derbis potablava. El primer equip de l’AE Prat va aconseguir la permanència i enguany disputa la nova Segona Federació. Un any que ha vist l’inici de les obres de reforma del Municipal Sagnier, que l’han de convertir en un petit estadi. Durant l’any 2022 s’estrenarà la nova graderia lateral del camp.

En l’àmbit més poliesportiu, gran temporada del pratencs Toni Toledo en snowboard, amb la medalla de plata en el Campionat d’Espanya absolut de boardercross i la presència al Mundial júnior a Rússia. Però, sens dubte, el nom propi de l’esport pratenc és el de Nil Llop. El patinador potablava va ser subcampió d’Europa absolut en els 3.000 m relleus de l’Europeu i sobre gel està trencant tots els registres, batent fins a sis vegades el rècord nacional absolut dels 500 m, fent un paper destacat en les Copes del Món d’enguany i quedant-se a les portes de fer encara més història en la classificació per als Jocs Olímpics d’hivern de Pequín.

Luis Rodríguez Alonso