El Cèntric acull una exposició sobre troballes arqueològiques al Prat

S'hi mostren des de restes de l'antiga parròquia de Sant Pere i Sant Pau a evidències de quan la platja arribava a l'avinguda de la Verge de Montserrat, entre altres vestigis
Dijous, 23 desembre 2021 · 08:52 hores ActualitatCultura

Actualitat
Cultura

El Cèntric Espai Cultural acull des de dilluns l’exposició “El Prat, una mirada arqueològica”, comissariada per l’arqueòleg Jordi Gibert. La mostra recull les troballes del novembre del 2020 durant les obres de remodelació de la plaça de l’Església, que van deixar al descobert restes que arriben fins el segle XVI de l’antic conjunt parroquial i evidències més contemporànies com l’incendi de 1936 que va acabar amb aquest espai. De la ubicació dels diferents elements hi havia constància gràfica però sense punts de referència sobre la seva orientació exacta. El passat mes d’octubre es va fer una prospecció geofísica d’aquesta zona amb un georadar que ha permès mapejar el conjunt parroquial i que també recull la mostra.

L’exposició reconstrueix l’espai de la intervenció arqueològica i recull alguns dels elements que estaran exposats al Cèntric. Un cop finalitzi la mostra s’hauran d’enviar en préstec a la Generalitat per a la seva conservació, atès que el Prat no compta amb un museu propi per tenir-ne la custòdia. MUSEU

El Prat sí té passat històric

L’exposició va molt més enllà, perquè també reivindica el passat històric del Prat. Per exemple, arriba a la formació del delta amb el mostreig dels sediments que es van fer a partir de les obres dels aparcaments soterrats de l’avinguda Verge de Montserrat, que han evidenciat com el front marítim arribava fins aquest punt i el riu Llobregat tenia un braç que passava per l’actual carrer Jaume Casanovas.

La mostra també explica la formació del nucli urbà del Prat, amb intervencions al carrer d’Ignasi Iglésias, al sud del mercat, on fins l’any 1926 hi havia una gran masia successora d’un mas anterior del segle XV, el Mas Gual. D’això també hi ha elements que s’exposen al Cèntric.

L’exposició es podrà visitar fins el proper mes d’abril i s’organitzaran visites guiades i xerrades al voltant del passat arqueològic del Prat.