El Parc Agrari demana ajuda a la població per aturar la plaga de bernat marbrejat

El Baix Llobregat és la comarca més afectada de Catalunya per aquest insecte
Divendres, 19 novembre 2021 · 10:54 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Diversos bernats marbrejats sobre unes peres.

Actualitat
Agricultura
Economia

El Parc Agrari del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat han fet una crida a la població perquè col·labori en el control de la plaga de bernat marbrejat (Halyomorpha halys), una xinxa que suposa una greu amenaça per a l’agricultura. El Parc Agrari del Baix Llobregat és una de les zones més afectades de Catalunya.

Eliminar els exemplars que trobem a casa

El bernat marbrejat se sol refugiar a les cases durant la tardor per passar-hi l’hivern. Si en trobem algun, el podem eliminar ficant-lo en aigua amb sabó (no cal insecticida) o aixafant-lo amb un paper i llençant-lo a les escombraries. No pica ni pessiga les persones ni els animals, només és nociu per a les plantes.

Aquesta xinxa és un insecte d’origen asiàtic (Xina, Japó, Taiwan i Corea) i es va introduir accidentalment als Estats Units l’any 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l’any 2007. A Catalunya va arribar el 2016.

El bernat marbrejat afecta sobre tot els arbres fruiters i ornamentals, els cultius hortícoles i els extensius.

Coneixeu millor aquest insecte a través d’aquesta emissió d’elprat.ràdio: