L’Hospital de Bellvitge fa 50 anys d’història

El centre hospitalari de referència al Prat organitza un acte institucional per celebrar les seves noces d’or
Dimarts, 9 novembre 2021 · 11:16 hores ActualitatSalutSocietat

Actualitat
Salut
Societat

Cinc dècades d’història: això és el que l’Hospital de Bellvitge, centre de referència per a la ciutadania del Prat, ha commemorat en un primer acte institucional. Va ser un 8 de novembre de 1972 quan el llavors anomenat Hospital Príncipes de España, obria portes. La construcció d’aquest edifici havia durat dos anys i la seva màxima capacitat va trigar encara uns anys en assolir-se. Avui, 50 anys després, esdevé un punt de referència i tot un símbol del nostre entorn i de l’imaginari col·lectiu no només de l’Hospitalet, on s’ubica, sinó de tot el Baix Llobregat.

Presentat per l’actor i humorista José Corbacho, l’acte de commemoració ha arrencat amb un parlament de benvinguda del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, que ha posat en valor la importància de la formació. També hi han participat les alcaldies del Prat i l’Hospitalet, principals ciutats usuàries del centre. El batlle pratenc, Lluís Mijoler, ha posat en valor la importància d’aquest hospital per a la ciutadania i ha felicitat els serveis públics per garantir la salut, sobretot després de la pandèmia. També n’ha destacat la seva avantguarda tecnològica que permet que aquest sigui un centre punter a tot Catalunya mentre manté el seu arrelament amb el territori.

La doctora Montserrat Figuerola, Gerent de l’ICS a l’Àrea Metropolitana Sud, ha fet un reconeixement al personal de tot l’hospital i també al voluntariat que en forma part. Figuerola ha agraït l’Ajuntament del Prat i de l’Hospitalet el seu ajut a l’inici de la pandèmia amb la compra de material per fer front a l’escassetat dels primers dies, però també ha posat dades a la importància d’aquest centre: 5.300 professionals, més del 70% dones, entre els quals 733 són metges i metgesses, i en molts casos, referents de les seves àrees. Mes de 3.500 persones es dediquen a l’àmbit de les cures i 1.000 ho són en l’àrea de serveis. I entre tots ells, 668 persones residents de 42 especialitats diferents. Tot plegat per donar servei a una zona de gairebé 2 milions de persones a l’Àrea Metropolitana Sud, que comprèn l’àmbit territorial del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf i el Barcelonès Sud.

A favor d’un nou biocluster al Baix Llobregat
Figuerola ha assegurat que la formació garanteix el futur de l’hospital. Un futur que és herència del seu passat: treball, lluita i problemes que han forjat un caràcter resilient del centre i el seu personal i que l’han convertit en un dels hospitals més punters. I encara ha afegit una altra cosa: el compromís del centre amb l’impuls d’un biocluster del baix Llobregat que agrupi empreses i professionals del sector biomèdic a la nostra comarca.

Per la seva part, l’acte ha comptat també amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha estat l’encarregat de posar el punt i final a la jornada. Argimon, que es va formar a l’Hospitalet Universitat de Bellvitge ha recordat el passat reivindicatiu del centre, com el que va provocar càrregues policials a l’any 75 dins del propi hospital per reprimir les protestes del personal resident de l’hospital. Aquelles protestes van forjar el caràcter resilient i el sentiment de pertinença que, segons Argimon, han fet d’aquest un hospital punter.

L’acte també ha servit per presentar el logo dels 50e aniversari. Una celebració que s’allargarà tot un any amb diverses propostes i activitats que se celebraran tant al propi centre com a l’Hospitalet i El Prat.