Barcelona i AMB impulsen una nova empresa público-privada que construirà 4.500 habitatges de lloguer assequible

Els pisos tindran un preu de lloguer d'entre 400 i 750 euros
Divendres, 5 novembre 2021 · 11:35 hores ActualitatEconomiaHabitatge

Actualitat
Economia
Habitatge

L’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat avui l’empresa mixta Habitatges Metròpolis Barcelona SA, una nova societat público-privada que neix amb l’objectiu d’impulsar la construcció d’habitatges de lloguer assequible a la ciutat comtal i la resta de municipis de l’àmbit metropolità.

En concret, HMB té previst construir 4.500 habitatges en un període de deu anys i que es materialitzaran, de moment, amb una primera fase de sis promocions a Barcelona (3), Sant Boi, Sant Adrià de Besòs i Montgat. En total, l’empresa comptarà amb un pressupost de fins a 600 milions d’euros gràcies a la col·laboració de les dues administracions amb les empreses immobiliàries Cevasa i Neinor, una col·laboració que permetrà mantenir la titularitat pública del sol i mantenir un marge de preus de lloguer entre 400 i 750 euros.

D’aquesta manera es vol fer front a l’especulació immobiliària i posar fre a la tendència a l’alça dels preus del lloguer. En aquest sentit, l’AMB ha tancat aquesta setmana un conveni amb el Govern de l’Estat en el que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana es compromet amb un total de 20 milions d’euros per construir 1.200 habitatges de lloguer assequible també tant a Barcelona com els municipis del seu voltant.

Mercat d’habitatge tens

Les novetats coincideixen, precisament, amb l’aprovació oficial del Consell Metropolità de l’AMB que declara El Prat com a àrea de mercat d’habitatge tens. Es tracta d’una declaració necessària per a aplicar la Llei de regulació de preus del lloguer i evitar així un augment abusiu dels preus. Segons la normativa, els contractes que es signin a partir del 22 de setembre, la renda màxima serà equivalent al preu més baix entre la darrera renda pagada més IPC (si l’habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys) o el preu de l’índex de referència minorat en un 5%. De entre els dos resultats, la renda del nou contracte serà l’import que sigui menor.

Per a qualsevol dubte, us podeu adreçar al Servei d’Intervenció i Prevenció de l’Exclusió Residencial (SIPER) de l’empresa municipal Prat Espais.