Els sis principals beneficis de la carxofa per a la salut avalats per la ciència

Antioxidant, diürètica, protectora del fetge, reguladora del colesterol, reductora de la glicèmia i prebiòtica
Dimarts, 2 novembre 2021 · 13:08 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

Tot just ara comença la temporada de la Carxofa Prat, una de les estrelles de la nostra producció agrícola. Els seus valors gastronòmics són molt apreciats, però no tan conegudes són les seves virtuts salutíferes.

Com la resta de verdures, la carxofa és molt poc calòrica i conté molta fibra. Però aquesta planta, a més, té algunes propietats que la fan especialment saludable i que ja els antics grecs i romans van deixar escrites. La ciència ha avalat algunes d’aquestes propietats mitjançant múltiples estudis –alguns dels quals, com aquest, els trobareu enllaçats al llarg d’aquest article-. Els sis principals beneficis que ens aporta a la salut el consum de carxofa són aquests:

Antioxidant. La carxofa té un gran poder antioxidant gràcies al seu alt contingut en polifenols, que tenen un efecte de protecció davant d’afeccions com l’aterosclerosi, els tumors o les malalties degeneratives, entre altres.

Diürètica. La carxofa porta molt potassi i poc sodi, la qual cosa, afegida a altres components de la planta, estimulen la diüresi.

– Protectora del fetge. Gràcies a un àcid anomenat cinarina, la carxofa és hepatoprotectora –consulteu aquest estudi-, per això històricament s’ha utilitzat per protegir i guarir afeccions del fetge.

– Controladora del colesterol. La carxofa afavoreix el control del colesterol, abaixant l’anomenat colesterol dolent (LDL) i mantenint els nivells del colesterol bo (HDL). Consulteu aquest estudi.

Reductora de la glicèmia, gràcies sobre tot al seu alt contingut en fibra, que ajuda a reduir el pic glicèmic i d’insulina després dels àpats.

– Prebiòtica. En general, totes les fruites i verdures tenen efectes prebiòtics, és a dir, afavoreixen als microorganismes intestinals més beneficiosos per a la nostra salut. La carxofa és un dels millors aliments vegetals en aquest àmbit gràcies, especialment, al seu alt contingut en inulina, una fibra soluble molt apreciada per la nostra flora intestinal, especialment pels lactobacils i els bifidobacteris.

Comença la temporada al Prat

Tot seguit podeu escoltar una entrevista emesa a elprat.ràdio amb la Cooperativa Agrícola del Prat, en què es parla de l’inici de la temporada de carxofa i les particularitats del seu conreu.