Reduir el consum elèctric és, de moment, la millor fórmula per abaratir la factura de la llum

Divendres, 8 octubre 2021 · 14:09 hores ActualitatEconomia

Actualitat
Economia

La pujada constant del preu de la llum comença a ser preocupant per a moltes persones ara que les temperatures enfilen la davallada. Durant els últims mesos hem sentit diverses veus que alerten sobre aquesta situació i que reclamen més mesures per part de les administracions, però de moment no s’ha trobat una solució definitiva al problema.

Pujada sostinguda: sis vegades més cara

No parlem d’una pujada moderada o puntual. És molt elevada i sostinguda en el temps: a tall d’exemple, en el darrer any hem passat d’un preu de 43 euros per megawatt hora a 288, és a dir, sis vegades més. I de moment no arriba cap solució. La causa és, principalment, l’encariment del gas a nivell internacional. El gas és el que es fa servir a les centrals de cicle combinat, que genera un 21% de l’energia tota d’Espanya.

Aquest encariment afecta el preu al mercat majorista i, l’increment del cost d’emissió de C02 també acaba revertint en la factura elèctrica. Tot plegat condiciona finalment el preu de la llum, també per a les renovables i això ho acaba pagant l’usuari a la seva factura de la llum.

Limitacions per regular el mercat

Les previsions a deu anys preveuen un descens del preu de l’electricitat als mercats majoristes i, de fet, això s’haurà de notar substancialment a la factura elèctrica dels propers anys. Però, mentrestant, Manel Rivero, educador ambiental i fundador de l’empresa d’energies renovables i d’eficiència Intiam Ruai, insisteix als micròfons de www.elprat.ràdio en què els governs no poden regular un mercat lliure més enllà d’establir topalls al preu.

Aquesta dificultat per a regular és conseqüència de la privatització del sector energètic i ara, segons Rivero, el cost i la dificultat de revertit aquest procès és pràcticament inassumible. Tampoc creu que la creació d’una empresa pública que competeixi en un mercat lliure tingui un impacte tant directe en el preu de la llum.

Bons hàbits de consum elèctric

Sigui com sigui, de moment, doncs, la única fórmula efectiva per abaratir la seva factura elèctrica és reduir el consum elèctric. Per tot plegat des de la Casa de l’Energia del Prat assessoren empreses i particulars sobre com ho poden fer. Manel Rivero ens dóna alguns consells quotidians com rentar amb aigua freda i si s’ha de rentar amb aigua calenta, fer-ho en cap de setmana; tenir termòstats elèctrics amb temporitzadors, el que podria suposar una reducció del consum del 50%; evitar neveres amb més de deu anys o apagar aparells com el wi-fi mentre som fora o estem dormint.

Recordem que la Casa de l’Energia també assessora sobre la instal·lació de plaques solars en comunitats veïnals. Una iniciativa de producció energètica verda que pot ajudar a reduir considerablement el cost elèctric de tot un bloc de pisos.

Podeu recuperar l’entrevista sencera a Manel Rivero i el programa complet del «Contrasenyes» al web elprat.radio.