Entitats de cultura tradicional tornen a exhibir-se per Festa Major

La grada de cultura popular ha permès a les entitats oferir les seves tradicions tot i estar prohibit realitzar cercaviles
Diumenge, 26 setembre 2021 · 00:10 hores CulturaCultura popularEspecials

Cultura
Cultura popular
Especials

El nou espai de la ‘Grada de Cultura Popular’, habilitat enguany de forma excepcional pel context sanitari a l’aparcament de l’estació, ha vist passar al llarg del dia una àmplia mostra de les entitats de cultura tradicional de la ciutat que, habitualment, tenen la plaça de la Vila com a espai de referència. Un canvi d’ubicació que, en general, les entitats han rebut amb emoció i alegria després de no poder sortir a mostrar les seves arts l’any passat.

Pel matí, tabalers i tabaleres han despertat de nou a la ciutadania del Prat durant el matí de dissabte de Festa Major. Enguany, una jornada especial perquè el ‘Trencasons’, el tambor que acompanya la Tamborinada popular, ha complert vint anys des que va arribar des de Calanda fins al nostre municipi. En la mateixa ubicació, el vermut l’ha ofert la Colla Bastonera del Prat, que ha ballat el seu repertori de danses tradicionals de Balls de Bastons.

Mostra conjunta a la grada

Ja a la tarda, ha estat el torn d’una de les novetats d’enguany, la mostra conjunta cultura popular i tradicional situada a la mateixa ubicació de l’aparcament de l’estació. La primera en actuar ha estat la recentment presentada Colla Trabucaire del Prat. Els trets dels trabucs dels carrabiners i contrabandistes han donat pas als “Quarts Versots diabòlics” de Ball de Diables del Prat. Entre molts temes que han tractat amb el seu habitual esperit crític contra l’Ajuntament i altres entitats de la ciutat, el més repetit ha estat la possible ampliació de l’aeroport i la destrucció de l’espai natural de La Ricarda, com no podia ser d’altra manera.

Nova Colla Trabucaire del Prat
Ball de Diables ha protagonitzat els ‘Quarts versots diabòlics’ amb el seu habitual esperit crític

La festa ha continuat amb la Colla Dansaire Els Picacrestes que enguany han celebrat deu anys amb la Ballada de Festa Major juntament amb l’Esbart Dansaire Renaixença del Poble Sec. El punt final de la mostra ha estat a càrrec de la Colla Castellera del Prat, que tot i no poder celebrar la seva diada, han gaudit de nou d’una jornada de pilars, i han desmuntat 2 pilars de 4, un individual i un altre conjunt amb els seus padrins, la Colla Castellera de Cornellà.

El ‘Pollo’ fa 30 anys

Una altra festa que s’ha vist modificada ha estat el Pratifoc organitzat per la Colla de Diables del Prat. Una celebració que, a més, coincideix amb el 30è aniversari del mític ‘Pollo’ i tot i el nou format de la festa, les colles de foc no han volgut perdre l’ocasió d’ajuntar-se i cremar pólvora.

La Colla de Diables del Prat, la Colla Jove, El Pollo, la Papota, el Ball de Diables i les bèsties convidades com la Ferla de Begues, la Pigota de la Pobla de Montornés, el Drac de Granollers, la Garsa de Sant Feliu de Llobregat i El Griu d’Artesa de Lleida han petat plegades, portant l’escalfor i el foc al pàrquing de l’estació tancant així, els actes de dissabte de cultura popular. Ja demà, diumenge, l’espai acollirà la XXXIV Trobada Gegantera: Plantada i balls, a les 11 hores.

El 36è Pratifoc s’ha pogut celebrar sense cercavila a la nova Grada de Cultura Popular