Carlota Dobaño, pregonera de Festa Major, reivindica una major inversió sostinguda en recerca i innovació en ciència

La investigadora pratenca lidera a l’institut ISGlobal un grup de recerca sobre la malària, que des de l’esclat de la pandèmia ha centrat els seus esforços en investigar el nou coronavirus
Dissabte, 25 setembre 2021 · 11:50 hores EspecialsFesta MajorSalut

Especials
Festa Major
Salut

La Doctora i investigadora pratenca Carlota Dobaño va ser ahir la pregonera d’aquesta excepcional Festa Major del Prat 2021 i, per tant, l’encarregada de donar el tret de sortida al programa cultura d’aquest cap de setmana i fins dilluns. Just després de l’esperat ‘Esclat’ de les entitats de cultura popular, retransmès per primera vegada en directe a través de elprat.tv, Dobaño va reivindicar en el seu discurs una major inversió sostinguda en l’àmbit de la recerca i la innovació en ciència.

“De la mateixa manera que hem estat capaços de començar a dominar la pandèmia de la covid-19 amb la recerca i la innovació, caldrà una inversió sostinguda a llarg termini per a controlar les malalties de la pobresa, molt més complexes que el coronavirus, com són la malària, la tuberculosi o el VIH-SIDA», deia Dobaño. «Com he dit altres cops que m’heu brindat un faristol al Prat, cal que les ciutadanes i ciutadans que votem exigim als nostres governants una aposta més decidida pel progrés que porta la ciència. No només per les malalties que ens afecten a Espanya, sinó que també per les que afecten globalment».

«Als vacunats: Enhorabona i gràcies»

Com a exemple de la importància d’aquesta aposta per la ciència, la pregonera pratenca s’ha referit a la importància de les vacunes pel control de l’actual pandèmia. «L’esperançadora noticia és la taxa de vacunació. Al Prat hi ha 48.446 persones amb la pauta completa. Això representa el 74% de la població, i el 83% dels que se’ls hi ha ofert la vacunació (es a dir, els majors de 12 anys, considerant que bastants adolescents encara esperen la segona dosi). Sobretot entre la gent més gran de 60 anys la cobertura ha estat excepcional (per sobre del 90%).

Això reflecteix la bona acceptació que heu tingut a la vacunació, i que esteu activament contribuint a que aquest mal son s’acabi. Enhorabona i gràcies! Recordo amb entusiasme la imatge, fa gairebé un any, anant cap el metro de Les Moreres a la L9, de desenes de persones grans fent una ampla cua a l’ambulatori Ramona Via per a rebre la vacuna de la grip. Donava tota la volta a la illa! Quan és una vacuna que no sempre ha tingut una acceptació elevada. La gent va entendre que el risc de complicacions per la grip s’eleva considerablement per la possible coinfecció amb el coronavirus. I hi va respondre massivament. Us animo, doncs, a tots aquells que sou població de risc a vacunar-vos de nou de la grip aquesta tardor.”.

“Les dades reflecteixen la bona acceptació que heu tingut a la vacunació, i que esteu activament contribuint a que aquest malson s’acabi. Enhorabona i gràcies”

Carlota Dobaño

Orgull per la defensa del patrimoni natural

D’altra banda, per concloure, Dobaño va fer una defensa del patrimoni natural de la ciutat i va mostrar el seu orgull com a ‘pota blava’ per la resposta de la ciutadania el passat 19 de setembre en la manifestació contra l’ampliació dels aeroports. Un missatge que va aixecar els aplaudiments de la graderia. «Davant l’emergència ecològica i climàtica, no tenim una altra via que advocar, no només per la salut global, concepte que el món ha descobert arran la pandèmia, sinó pel que anomenem salut planetària».

Podeu veure tot el pregó íntegre a elprat.tv i llegir el discurs complet al web municipal elprat.cat.