Dobaño lamenta que la ciència no tingui mirada de gènere

Dimarts, 24 agost 2021 · 12:37 hores ActualitatSalut

Actualitat
Salut

Cinc milions de catalans ja han completat la pauta de vacunació contra la Covid tal com ha notificat el Departament de Salut. Es tracta del 63,5% de la població, front al prop del 71% que tenen almenys una dosi. Això sí, per aconseguir la immunitat de grup caldria superar el 90 per cent de la població vacunada i no el 70 com es va explicar en un principi. La investigadora pratenca d’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació “La Caixa”, Carlota Dobaño, valora positivament el ritme de vacunació i assegura que la ciutadania ha respòs millor del que s’esperava. Això sí, segons afirma Dobaño, amb l’estiu hi ha hagut un alentiment del procés que s’espera que es torni a activar amb la fi de les vacances.

Una vacuna, la de la Covid-19, que podria tenir efectes en el cicle menstrual. Així s’ha començat a investigar després que moltes dones expressessin a través de xarxes socials canvis que han patit després de l’administració del vaccí. En aquest sentit, la investigadora d’ISGlobal explica que “és sorprenent que no s’investigués en el moment dels assajos clínics” però assegura que es tracta d’afectacions transitòries. Pel que fa a les dones embarassades, amb l’aparició de la variant Delta s’ha vist que hi ha un risc real en dones en estat avançat de l’embaràs d’acabar a la UCI i també augmenta el risc de part prematur. Dobaño insta a aquest col·lectiu a vacunar-se i afirma que les vacunes són segures “tant al principi com al final de l’embaràs”.