El Prat s’omple de cultura per a la temporada d’estiu

Dilluns, 5 juliol 2021 · 11:22 hores Cultura

Perceptions és una de les propostes del Teatre a l'Ombra

Cultura

Des de la passada setmana les propostes culturals han tornat i amb força als carrers i els centres cívics del municipi. Una reactivació del sector que com a novetat omplirà nous espais amb cinema, música, teatre i cultura popular entre d’altres.

Teatre a l’Ombra

Una programació on no falten les cites tradicionals com és el cas del Teatre a l’Ombra que arrenca demà amb música, dansa i circ a l’aire lliure enguany de forma descentralitzada. En aquest sentit, la primera proposta ha portat al Fondo d’en Peixo ‘Fil’ de la Companyia Madame Gaüc que ha combinat elements de dansa i teatre per explorar les relacions humanes a través d’un joc de tensions i equilibris amb la seva primera peça de llarga durada. Aquesta setmana, l’escenari es trasllada a Louis Braille que acollirà, diumenge 11 de juliol, l’univers surrealista de la companyia francesa Bivouac amb l’espectacle de dansa aèria, acrobàcies i música en directe, ‘Perceptions’.

I encara dues propostes més: les cinc ballarines de la companyia valenciana ‘Maduixa Teatre’ trepitjaran amb xanques el Pati de l’Artesà amb ‘Mulïer’, una peça amb què investiguen els límits físics de la dansa, l’equilibri i el moviment així com la poesia en homenatge a totes les dones que han lluitat contra l’opressió. La darrera proposta del Teatre a l’Ombra serà ‘La Costa de los Mosquitos’ de l’artista madrilenya Travis Birds a la plaça Joan Garcia Nieto.

Concerts a nous espais

També els concerts de música són descentralitzats i estrenen nous espais aquest estiu com és el cas dels Jardins de Món Racó que han acollit les lletres compromeses de María Peláe. Durant la segona quinzena del juliol també passaran pel Prat els boleros de Mayte Martín a la plaça de Catalunya; el flamenc mesclat amb pop i rock de Javi Cantero a l’escola Jaume Balmes; la cantautora argentina Sofia Gabanna i un tribut a Amy Winehouse a la plaça Joan García Nieto i el rock dels Blue Majers al pati de l’Artesà. L’últim serà ja al setembre amb el Petit de Ca L’Eril a La Capsa, precisament artista col·laborador del darrer ‘El meu ritme’. Precisament aquest espai acull durant tot aquest mes el cicle de músiques locals, en petit format, i les NO DJ SESSIONS.

Com cada juliol des de fa ja anys, ja està en marxa també el cicle de Cinema i Música, que cada dimarts s’aplega a la plaça Joan Garcia-Nieto. Enguany amb una proposta de pel·lícules del fons de cinema amateur del Prat que es conserva a l’Arxiu Municipal, que acompanyaran diversos músics de la ciutat amb la creació d’una banda sonora. Es tracta de pel·lícules fetes amb pocs recursos però amb uns resultats molt interessants que van fer del cinema amateur pratenc , entre els anys 1949-1986, un referent en el seu temps.

Una altra cita ineludible de l’estiu és el Festival de Poesia que enguany arriba a la seva quinzena edició i que anirà alternant els Jardins de Torre Muntadas amb la plaça Porxada del Cèntric. Després de la sessió dedicada a Joan Margarit amb Estel Solé i Josep Maria Rodríguez, la propera sessió estarà dedicada a l’anomenada «poesia escènica» on «spoken word» de la mà d’Adriana Betran, Dani Orviz i Olga Olzeta. També hi passaran per aquesta edició noms com Enric Casasses, Teresa Colom i Josep Pedrals. El festival acabarà amb un espectacle multidisciplinar que combina rapsòdia, música en directe i videoprojeccions: “Tinta i desordre”, tot un homenatge a les figures més importants de la poesia catalana del segle XX.

Torna la cultura popular al carrer

Pel que fa la cultura popular, també hi ha novetats importants. Després de la Festa de Sant Pere i Sant Pau de dilluns, la plaça dels Jardins del Cementiri Vell viuran la Nit de Gegants i la Nit de Foc, dos espectacles on les colles estaran acompanyades de la Banda del Gínjol, i de les Violines respectivament. A més, durant tota la setmana gegants, capgrossos, figures de foc i altres elements estaran exposats al Centre Cívic Palmira Domènech.

El Cinema Lliure a la platja fa 10 anys

I acabem amb cinema: El Prat se suma un any més al projecte ‘Cinema Lliure a la platja’ que enguany arriba a la seva desena edició. El ja habitual espai ha presentat un nou calendari de projeccions que es passaran de l’1 de juliol al 5 d’agost de 2021 a cinc ciutats del litoral català: Barcelona, Mataró, Palamós, Tossa de Mar i El Prat de Llobregat. En el cas del Prat, seran els propers dies 17, 24 i 31 de juliol, a la platja de Can Camins, molt a prop de la primera guingueta. Es projectaran tres llargmetratges: «Las niñas», «Mina y el mundo de los sueños» i «La mort de Guillem», a partir de dos quarts de deu (21:30). L’activitat és gratuïta i un any més compta amb la col·laboració dels mitjans municipals del Prat: elprat.radio, elprat.tv i elprat.digital.