Arriba al Prat una nova varietat de carxofa, més resistent al canvi climàtic

La Cooperativa Agrícola calcula que entre un 15 i un 20 % de la producció de la temporada vinent serà de Green Queen
Dijous, 1 juliol 2021 · 08:28 hores ActualitatAgriculturaCarxofa Prat

Carxofes de la varietat Green Queen

Actualitat
Agricultura
Carxofa Prat

La temporada vinent podrem triar entre dues varietats de carxofa conreada al Prat: la tradicional Carxofa Prat i la Green Queen, una varietat de recent creació, més ben adaptada al canvi climàtic. La Cooperativa Agrícola del Prat calcula que entre un 15 i un 20 % de la producció de la temporada vinent serà de Green Queen.

Avantatges de la Green Queen

Un dels pagesos que destinarà una part de la seva producció a la nova varietat és Xavier Oliva, qui explica que “la Carxofa Prat és més difícil i costosa de conrear. A més, la Green Queen està més ben adaptada a l’increment de temperatures provocada pel canvi climàtic, que ens fa perdre molta producció. A les nits d’agost, al Prat, la temperatura ha pujat entre 1,5 i 2 graus respecte d’anys enrere”.

Un altre avantatge de la Green Queen és que es planta un parell de setmanes abans que la Carxofa Prat, a principis de juliol, i es recull un mes abans.

Pel que fa a les característiques organolèptiques de la nova variant, Oliva opina que, “per a mi, la Carxofa Prat és més bona i de gust més intens, mentre que la Green Queen potser és més tendra, i no té el característic clotet de la Carxofa Prat”. La decisió final de quina és més bona quedarà en mans dels consumidors.

Diferenciació clara

La Cooperativa Agrícola del Prat vol deixar clara la diferenciació entre totes dues varietats, i alerta que a l’hora de vendre-les caldrà informar-ne bé al consumidor, per tal que no compri Green Queen pensant-se que compra Carxofa Prat.

La Carxofa Prat és, en realitat, la varietat Blanca de Tudela, però amb les característiques especials que li dona haver-se desenvolupat en el terreny propi del delta del Llobregat. Alhora, la Green Queen que es conrearà al Prat també tindrà característiques especials que la diferenciaran d’altres Green Queen, pel fet de conrear-se als camps del delta. Per això, comercialment se la coneixerà com a Green Queen Prat.

Aquesta nova varietat de carxofa és una hibridació d’altres varietats –com, de fet, ho són totes- i molt bona part d’ella prové, justament, de la Blanca de Tudela.