Pere Aragonès convoca una taula institucional per abordar el futur de l’Aeroport del Prat

Estan convocats l’Estat, AENA i els ajuntaments implicats, entre ells, el del Prat de Llobregat
Dimarts, 1 juny 2021 · 15:20 hores EconomiaInfraestructuresSocietat

Pere Aragonès, president de la Generalitat, durant la compareixença d'avui

Economia
Infraestructures
Societat

El president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui la convocatòria d’una taula institucional de treball per abordar el futur de l’Aeroport del Prat.

«Aquests dies estem tenint un debat públic sobre el futur de l’Aeroport del Prat. La possible ampliació i l’afectació que pot tenir sobre espais naturals de gran valor no només pel nostre país sinó, fins i tot, des del punt de vista comunitari», ha dit Aragonès. «Avui el Govern ha tractat aquesta qüestió tenint en compte que és una de les infraestructures més importants i estratègiques del país. És per aquesta raó que convocaré una taula de treball institucional».

La taula, segons ha dit, es posarà en marxa en els pròxims dies i estan convocats tant Estat, AENA com els ajuntaments implicats, entre ells, el del Prat de Llobregat.

L’anunci arriba després que 200 entitats econòmiques entre les quals Foment del Treball, Cambra de Comerç o ESADE insisteixin en la necessitat d’ampliar l’aeroport, una proposta que l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha considerat novament com a una «il·lusió d’AENA que mai permetrà Europa».

Pel que fa el món local, de moment hi ha un front comú contrari al projecte d’ampliació de l’Aeroport per part dels ajuntaments del Prat, Sant Boi i Viladecans, mentre que recentment el de Barcelona va votar també en contra. També una nodrida representació d’entitats del territori mantenen la seva oposició des de fa més d’un any quan AENA ho va plantejar per primer cop i que ja va generar l’oposició unànime de tots els grups municipals del Prat. Posició que encara mantenen.

El Prat, on més ha pujat la temperatura mitjana a Catalunya des de 1950

L’argument principal contra l’ampliació de l’aeroport és l’enorme cost mediambiental que representa ja en una zona molt afectada pel creixement de les grans infraestructures, tal i com va evidenciar la Comissió Europea al febrer d’aquest any. Doncs bé, en aquest sentit, precisament aquesta setmana hem sabut que El Prat és el municipi de Catalunya on s’ha registrat un increment més fort de la temperatura mitjana des de mitjans del segle XX. Així ho revela la catorzena edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC 2020), publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya i que avalua l’evolució recent del clima del país.

Per al conjunt de Catalunya, i per al període estudiat (1950-2020), la temperatura mitjana anual ha augmentat a un ritme de +0,26 °C/decenni, valor que significa un augment d’1,8 °C en els darrers 71 anys. L’any més càlid va ser, precisament, el 2020.