La connexió pratenca de l’última gran troballa de l’antic Egipte

El pratenc Luis Manuel Gonzálvez dirigeix la missió arqueològica que ha descobert el temple faraònic de Ptolomeu I
Dijous, 29 abril 2021 · 12:45 hores Cultura

Gonzálvez, presentant la troballa. (Foto: EFE)

Cultura

La missió arqueològica del Museu Egipci de Barcelona a Sharuna (Egipte Mig), que es duu a terme conjuntament amb la Universitat de Tübingen i el Supreme Council of Antiquities, ha descobert les restes d’un temple faraònic construït durant el regnat de Ptolomeu I (304-284 aC). La missió la dirigeix el pratenc Luis Manuel Gonzálvez, conservador del Museu Egipci de Barcelona, qui en més d’una ocasió ha acostat l’antic Egipci al Prat a través de diverses activitats al Cèntric Espai Cultural de la nostra ciutat.

La missió arqueològica ha recuperat 60 enormes blocs de pedra, d’uns 500 kg cadascun, que mostren diversos elements arquitectònics, bells frisos decoratius i importants textos en escriptura jeroglífica. Entre aquests textos hi destaca la presència de dos cartutxos que contenen el nom del faraó Ptolomeu I i una inscripció que aporta valuosa informació sobre la fundació del temple, el seu nom i els déus als quals va estar dedicat.

Es tracta d’un conjunt de materials que permetran plantejar una proposta de reconstrucció hipotètica del temple que fa dos mil anys es va erigir a la ciutat egípcia de Hut-nessut, antic nom de l’actual Sharuna.

Aprofitats per fer una església
Els 60 blocs del temple ptolemaic van ser utilitzats al segle VI per a la construcció d’una església cristiana copta. Tots els blocs trobats van formar part de les quatre fileres superiors del temple faraònic, per la qual cosa es pot deduir que estava ben conservat quan els constructors de l’església van començar-ne el desmantellament.

Propera exposició
El Museu Egipci de Barcelona té previst fer una exposició temporal sobre la troballa, ​​en la qual s’exhibiran rèpliques a escala real de molts dels blocs decorats més significatius, realitzades a partir de sofisticades tècniques de tractament d’imatges i impressions en 3D.

Entrevista a elprat.radio (91.6 FM)
Tot seguit podeu escoltar l’entrevista concedida per Luis Manuel Gonzálvez al programa Planeta Prat de l’emissora municipal.